Forum Alternatywne Forum Kujaw i Pomorza Strona Główna
->
Ekologia
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Regiony
----------------
Brodnica
Bydgoszcz...
Chełmża
Grudziądz
Inowrocław
Toruń
Nakło
Łasin
Włocławek
Radziejów Kujawski
Alternatywna historia Polski...
Alternatywna historia Regionu...
Zakątki Naszego Regionu
Klepsydra
Dzieje się
----------------
Pilne akcje
Akcje
Imprezy
Imprezy
Wydawnictwa
Akcje spoza
Grupy Aktywności
----------------
Bydgoska Inicjatywa Wolnościowa
Fundacja Kultury Yakiza
Bromberg Bike Hooligans
Lista e-mail Wolne Miasto Bydgoszcz
Wszelaka aktywność
----------------
Ekologia
Ochrona środowiska i przyrody
Filozofia życia
Związki Zawodowe
Kluby Kibica
Art
Muzyka, Sztuka, Etc.
----------------
dj. bloody hippis
losT angels prodaX
Distro Working Class Gods
Miejsca
----------------
Friends
Alter
Konspumpcja
Radiostacje sieciowe
Kultura
Komputery
----------------
Soft
Hard
Progs
OS
Internet
Życie Regionu
----------------
Życie społecznika w Naszym Regionie
Życie osób niepełnosprawnych w Naszym Regionie
Życie studenta w Naszym Regionie
Polityka Równościowa w Naszym Regionie
Alternatywne Rodziny
Mniejszości
Hydepark
----------------
Z życia Forum...
Kiermasz pomysłów
O wszystkim
Pchli targ
Strony WWW
Download
Dobry żart... flaszki wart! :)
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
P@tronikus
Wysłany: Wto 19:49, 30 Sty 2007
Temat postu: Bydgoska mąka wzbogacona ochratoksyną
Wszyscy jedzą chleb, bułki itp. więc sprawa aktualna. Jak zapewne zauważyliście od wczoraj (czyli 29.01.07) trąbią w mediach o wykryciu w mące w Bydzi ochratoksyny. Odkrycia dokonali naukowcy z mojej uczelni z zakładu fizjologii i toksykologii dodam, pod przewodnictwem profesora Grajewskiego (mam z nim za tydzień exam:/). Anyway, o tym zdarzeniu dowiedziałem się już w październiku, z pierwszej ręki (to wbrew pozorom mała uczelnia
Otóż okazuje się, że jeden z bydgoskich hipermarketów w lipcu 2006 r., sprzedawał mąke żytnią skażoną ochratoksyną A, której dopuszczalna dawka wynosi 5ng/kg m.c., (
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32002R0472:PL:HTML
) a faktyczna dawka wynosiła 100 ng/kg m.c.!! Dawka przekroczona dwudziestokrotnie!! Jest to substancja produkowana przez grzyb Penicillium verrucosum, wywołuje tzw. pleśń. Ochratoksyna A powoduje zaburzenia czynności nerek, powoduje nefropatie u ludzi, wady rozwojowe płodu, jest rakotwórcza i powoduje zaburzenia układu immunologicznego. Substancji tej nie można zniszczyć przez wysoką temperature, więc spożywanie palonej kawy z zapleśniałych ziaren, czy palenie zapleśniałego tytoniu, jest dla nas nadal niebezpieczne (dlatego lepiej wybierać tytoń dobrych marek).
Oczywiście producentowi mąki bardziej opłacało się przerobić zapleśniałe zboże na mąke niż wyrzucić. Ochratoksyna A może posiadać długi półokres trwania w organizmach ludzi, więc skutki mogą wystąpić po czasie. Cały zapas mąki został wykupiony przez bydgoszczan.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin